Τρεφόμαστε ισορροπημένα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.
Ο χειμώνας βρίσκεται στην ακμή του, γύρω μας συνεχώς ακούμε για ιώσεις και κρυολογήματα και όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο σύνολό του είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εξειδικευμένο και η λειτουργία του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες της καθημερινής μας ζωής, όπως το στρες, ο ελλιπής ύπνος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή. Φυσικά, από αυτούς τους παράγοντες δε θα μπορούσε να λείπει η καθημερινή μας διατροφή.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα δούμε:
κάποια βασικά tips για ένα υγιές ανοσοποιητικό ή/και για άτομα με συνάχι ή γρίπη
Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν ρόλο-κλειδί!
Επειδή, όπως είπαμε παραπάνω, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας, έχουμε συγκεντρώσει κάποιες από τις πιο βασικές συμβουλές τόσο για τα άτομα με συνάχι ή γρίπη όσο και για όλους εμάς που θέλουμε απλά να «είμαστε ετοιμοπόλεμοι».
Σε ποια τρόφιμα χρειάζεται να κάνουμε focus;
Από τη λίστα του super market αυτή την περίοδο-όπως και όλο τον χρόνο δηλαδή- δεν πρέπει να λείπουν:
τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, λοιπόν, μένουμε πιστοί στον στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, προσπαθώντας να εντάσσουμε στο μενού μας όσα πιο πολλά χρώματα μπορούμε και να προτιμάμε προϊόντα της εποχής.
τρόφιμα πολυσια σε φυτικές ίνες, που, όπως έχουμε πει πολλές φορές, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέστε “Τι σχέση έχει το ανοσοποιητικό με το έντερο;”, ήρθε η ώρα να μάθετε πως ένα τεράστιο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος (80-90%!) «έχει την έδρα του» στο έντερό μας! Και επομένως αυτός είναι ο λόγος που οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές! Για να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φυτικές ίνες, δίνουμε έμφαση σε τρόφιμα όπως:
πηγές προ βιοτικών, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, οι πίκλες και το προζυμένιο ψωμί. Τα προβιοτικά μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, που όπως έχει φανεί παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε προβιοτικά, μπορούμε να τα λάβουμε και με τη μορφή συμπληρώματος.
Τι ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής; Πόσο μας βοηθούν;
Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως την περίοδο που διανύουμε τα συμπληρώματα διατροφής έχουν την «τιμητική» τους. Μάλιστα, εμείς οι διαιτολόγοι δεχόμαστε όλο και περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους και το κατά πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας.
Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία, βλέπουμε πως υπάρχουν κάποιες μελέτες στις οποίες έχει φανεί πως:
Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να τονίσουμε πως στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη των συστατικών αυτών από τη διατροφή τους, οι οποίοι και εμφάνισαν βελτίωση.
Αν, λοιπόν, σας έχει δημιουργηθεί το ερώτημα “Tι να προτιμήσω; Τροφή ή συμπλήρωμα;”, τότε η απάντηση είναι απλή. Στις τροφές, λοιπόν, δεν βρίσκουμε μόνο ένα συστατικό όπως για παράδειγμα σε ένα συμπλήρωμα μονοβιταμίνης. Για παράδειγμα σε ένα πορτοκάλι δε βρίσκουμε μόνο βιταμίνη C, αλλά και κάλιο, β-καροτένιο, φλαβονοειδή κλπ. Όλα αυτά τα συστατικά είναι σε μια ιδανική αναλογία για να απορροφηθούν από το έντερο και συνεργάζονται μεταξύ τους.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, επομένως, είναι πως εάν κάποιος ακολουθεί μια σωστή, πλήρη και ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται προληπτικά να παίρνει και συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα είναι εργαλεία στα χέρια του ειδικού/επιστήμονα τα οποία κατά περιόδους είναι πολύ χρήσιμα και όντως μπορούν να χρησιμεύσουν στην βελτίωση της υγείας, στη σωστή δοσολογία και διάρκεια χορήγησης.