Θα πάρεις ποτέ σύνταξη;

Αλήθεια, το έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Από που προέρχονται οι συντάξεις; Γιατί τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν συνέχεια; Είναι βιώσιμο όλο αυτό;

Πώς λειτουργεί το συνταξιοδοτικό: Η Ελλάδα ακολουθεί ένα ανταποδοτικό μοντέλο συντάξεων (pay-as-you-go).

Τι σημαίνει αυτό: Το κράτος λαμβάνει εισφορές από τους εν ενεργεία εργαζομένους και τις διοχετεύει απευθείας στους συνταξιούχους. Με λίγα λόγια, οι συντάξεις πληρώνονται από τους εργαζομένους. Κάθε γενιά στηρίζει την προηγούμενη.

Και εδώ προκύπτει ένα βασικό πρόβλημα… της βιωσιμότητας.

Δεδομένου του ότι αυτά που δίνει ένας εργαζόμενος δεν φτάνουν για να καλύψουν μια σύνταξη, το σύστημα απαιτεί περισσότερους εργαζόμενους για κάθε συνταξιούχο.

Σε πληθυσμούς που αυξάνονται κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα.

Bad news: Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει, αντιμετωπίζει εκροή νέων αλλά και υπογεννητικότητα (από το ’05 μειώνεται συνεχώς). Άρα, όσο περνάει ο καιρός οι εργαζόμενοι, μειώνονται ενώ αυτοί που χρειάζονται υποστήριξη, αυξάνονται.

💡Note: Για να παραμείνει σταθερός ένας πληθυσμός χρειάζεται οι γυναίκες να γεννούν κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Στην Ελλάδα ήταν 1,32 για το ’22.

Εξού λοιπόν και η συνεχή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η αύξηση των εισφορών αλλά και τα κίνητρα για περισσότερα παιδιά.

Αλλά για περίμενε! Πώς το λέμε εκείνο το σύστημα που οι πληρωμές των προηγούμενων προέρχονται από τις συνεισφορές των νεοεισερχόμενων;

Α ναι… ponzi! (στο χωρίο μου το λένε Πυραμίδα)  Και κάθε ponzi σκάει όταν στερέψει από νέο αίμα!

Χρειάζεται να ανησυχείς; Αν βασίζεσαι αποκλειστικά σε μία σύνταξη, μάλλον ναι.

Αν θες υλικό για το πως μπορείς να πλανάρεις το δικό σου μέλλον με custom συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προγράμματα στειλε μου ενα mail… igs@igs.gr

 

Translate »