Οδήγηση στους χιονισμένους δρόμους της πόλης

Η κακοκαιρία “Ελπίδα” ήταν πολύ σκληρή μαζί μας. Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε όλη την Ελλάδα  – χιόνισε ακόμα και στην Κέρκυρα που έχουν να δουν χιόνι από το 2006 –  και η χώρα μπήκε στην κατάψυξη.

Αποτελέσματα της κακοκαιρίας;

Σχολεία σε πολλές περιοχές έμειναν κλειστά, τα νοσοκομεία γέμισαν από τραυματίες που …γλίστρησαν στον πάγο και ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Πέρα όμως από τα βασικά προβλήματα σε τέτοιου είδους κακοκαιρίες, η επέλαση του χιονιά είχε και τα καλά της αφού ο κόσμος βρήκε ευκαιρία να κάνει δύο μερούλες διακοπές. Μια βόλτα να κάνει κανείς στο Instagram & το Facebook θα καταλάβει ότι οι περισσότεροι το διασκέδασαν ή έδειχναν να το διασκεδάζουν.

Τι κάνεις όμως αν θες να πας στη δουλειά σου ή στο περίπτερο για τσιγάρα και το αυτοκίνητο είναι καλυμμένο στα χιόνια; Πώς φεύγει ο πάγος από το παρμπρίζ; Περιμένεις να ζεσταθεί το αυτοκίνητο ή κουμπώνεις πρώτη και φεύγεις; Πότε ξέρεις αν πρέπει να βάλεις αλυσίδες ή όχι;

Χρήσιμες οδηγίες για να μετακινήσεις το αυτοκίνητό σου αν χιονίζει:

Τα βασικά

Αρχικά μπορείς να ζητήσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου να περιέχεται και η κάλυψη για Φυσικά Φαινόμενα.

Αν οδηγείς σε χιονισμένο δρόμο πρόσεχε μην κάνεις απότομες κινήσεις. Φρέναρε απαλά και στρίψε αργά και σταθερά.

Μη σταματάς στις ανηφόρες γιατί θα σε πάρει η κατηφόρα (ειδικά αν έχει πάγο ο δρόμος) και ξεφούσκωσε λίγο τα λάστιχά σου για να αυξήσεις όσο μπορείς τα όρια της πρόσφυσης.

Κράτα αποστάσεις ασφαλείας με τον μπροστινό σου και αν χάσεις τον έλεγχο απλά κάνε το σταυρό σου. Όχι, δεν κάνουμε πλάκα.

Πρέπει να αφήσεις το τιμόνι, τα πεντάλ και να αφήσεις γενικά το αμάξι να τσουλήσει μέχρι να σταματήσει. Ό,τι άλλο ίσως χειροτερέψει την κατάσταση.

Αλυσίδες

Δεν είναι εύκολη διαδικασία του να βάζεις αλυσίδες. Έχε και ένα ζευγάρι γάντια στο πορτμπαγκάζ για να μη λερωθείς.

Και όταν ο δρόμος δεν έχει χιόνια σταμάτα και αφαίρεσέ τες. Εκτός από το ότι ακούγεσαι σαν ερπυστριοφόρο κάνεις κακό και στο αμάξι σου!

Παγωμένο παρμπρίζ

Το παγωμένο παρμπρίζ είναι κλασικό πρόβλημα σε περιοχές που οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν.

Η παραδοσιακή λύση είναι να βάλεις μπρος το αμάξι, να ανοίξεις τη θέρμανση και να περιμένεις να θερμανθεί από μέσα το τζάμι. Μπορείς επίσης να έχεις μαζί σου μια σπάτουλα ειδική για τζάμια.

Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση. Απλή, εύκολη και έξυπνη! Πριν πας στο αμάξι, ανακάτεψε σε ένα δοχείο 1/3 νερό με 2/3 οινόπνευμα. Βάλε το μείγμα σε ένα μικρό ψεκαστήρα (σαν αυτούς που έχεις για τα λουλούδια μέσα στο σπίτι) και ψέκασε το τζάμι! Θα εκπλαγείς.

Θέρμανση κινητήρα

Όχι μην το κάνεις αυτό. Δεν χρειάζεται. Καθάρισε το παρμπρίζ, βάλε μπρος και φύγε.

Γενικά έχουμε πραγματάκια να ασχολούμαστε κάθε φορά που χιονίζει στη χώρα. Μια βόλτα να κάνει κανείς στα social media, θα το καταλάβεις!

 

Translate »