Τα πρώτα χιόνια για το 2022 έκαναν την εμφάνισή τους μέσα από την “Ελπίδα”. Αυτό το διασκεδαστικό καιρικό φαινόμενο είναι πιθανό να μετατραπεί σε επικίνδυνο ή καταστροφικό για εμάς και την περιουσία μας. Τι γίνεται λοιπόν όταν ένας έντονος χιονιάς και άλλα καιρικά φαινόμενα προκαλέσουν βλάβες στο αυτοκίνητό μας και πώς μας καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;
Αν το αυτοκίνητό σου έπεσε θύμα ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά εσύ στην ασφάλεια αυτοκινήτου έχεις συμπεριλάβει την κάλυψη φυσικών φαινομένων, τότε δε χρειάζεται να ανησυχείς.
Οι ζημιές που μπορεί να πάθεις από το χιόνι, μπορούν να αποζημιωθούν από την ασφάλεια αυτοκινήτου σου μέσα από την κάλυψη φυσικών φαινομένων. Πρόκειται για την κάλυψη που θα σε αποζημιώσει σε περίπτωση βλάβης από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως:
Η πλημμύρα ή η καταιγίδα
Το χιόνι
Το χαλάζι
Η ανεμοθύελλα
Ο σεισμός
Η κατολίσθηση
Η έκρηξη ηφαιστείου
Η λαίλαπα
Το τσουνάμι
Η καθίζηση
Την κάλυψη φυσικών φαινομένων θα τη βρεις συνήθως στα πακέτα μικτής ασφάλειας αλλά και στα πακέτα πυρός/κλοπής. Οι ζημιές που καλύπτουν διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική και αναγράφονται στους όρους και τις προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση που πάθει το αυτοκίνητό σου κάποια ζημιά από το χιόνι ή άλλα καιρικά φαινόμενα, αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνεις είναι να καλέσεις την ασφαλιστική σου και να την ενημερώσεις για τη ζημιά.
Η κλήση αυτή πρέπει να γίνει εντός των πρώτων 8 ημερών από το συμβάν.
Έπειτα η ασφαλιστική θα στείλει εκπρόσωπό της στο σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητό σου για να καταγράψει το συμβάν.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζεις πως για να σε καλύψει η ασφάλεια για την εν λόγω ζημιά, θα πρέπει να προσκομίσεις στην εταιρεία ένα πιστοποιητικό από την Ε.Μ.Υ. που να επιβεβαιώνει τη μέρα και την ώρα που συνέβη το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τη ζημιά στο αυτοκίνητό σου.
Σημείωση: αν στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου δεν συμπεριλαμβάνεται η συγκεκριμένη κάλυψη, μπορείς να την προσθέσεις ανά πάσα στιγμή στο συμβόλαιό σου.
Στην περίπτωση της αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι:
Βλάβες που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος από παγετό
Βλάβες που προκλήθηκαν ενώ τα παράθυρα δεν ήταν κλειστά (ή οι πόρτες ή η οροφή).
Πρέπει να δώσεις πολλή προσοχή στους όρους του συμβολαίου σου και να δεις ποιες είναι οι εξαιρέσεις ή οι απαλλαγές που έχει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου. Είναι πιθανό, η κάθε εταιρεία να έχει τους δικούς της όρους για τις περιπτώσεις που καλύπτονται από την κάλυψη φυσικών φαινομένων.
Μπορεί να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου και να σε καλύπτει σε περιπτώσεις ζημιάς από τα χιόνια, αλλά καλό θα ήταν να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα του αυτοκινήτου σου όταν βλέπεις πως πλησιάζουν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι:
Η κακοκαιρία “Ελπίδα” έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και καλό θα ήταν να προσέχουμε όχι μόνο την ακεραιότητα του αυτοκινήτου μας, αλλά και τη δική μας και να αποφεύγουμε τις περιττές διαδρομές. Και μέχρι να τελειώσει, ας ευχαριστηθούμε το χιόνι και το όμορφο τοπίο.